2013. január 6., vasárnap

And the KIMTE Magyar Fantasy Irodalmi Díj goes to...

A hétvégén kiosztásra került a KIMTE Magyar Fantasy Irodalmi díj első ízben. A 2011-es fantasy novella- és regénytermést értékelték, és a zsűri úgy döntött, hogy novella kategóriában jómagam kapjam meg a díjat a Halmok című írásért, amely a Mytheronból szeretettel című Antológiában jelent meg.

Nagyon szépen köszönöm!

A helyszín a Corvin mozi volt, a környezetet a Tolkien nap adta, a sok tündének és Gandalfnak öltözött jelmezes adott egy kis fantasy érzületet. Magára a díjátadóra az egyik kisebb teremben került sor. Az időközben három főre redukálódott zsűritagok közül ketten jöttek el. A zsűri elnöke: dr. Sohár Anikó mondott egy hosszabb beszédet, ami itt elolvasható, aztán rögtön szólítottak is, hogy vegyem át a díjat. Sajnos beszédet nem mondtam, de ha mondtam volna, biztosan megköszönöm a feleségemnek, hogy támogatja a hobbimat (mármint az írást), aztán megköszöntem volna Kleinheincz Csillának és az Írókörnek, ahol a legtöbbet tanultam a mesterségről, és persze Nemes Istvánnak, hogy megjelent a Halmok című novellám.

Kaptam egy oklevelet, és egy szép tűzzománc plakettet.Ezután pezsgőt bontottunk, iszogattunk, beszélgettünk, aztán kerekasztal beszélgetés keretében a zsűri elmondta, miért nyert a novellám. Kiemelték a karakterfejlődést, hogy a főhős önző emberből a közösségért tenni akaró személlyé válik, hogy a nyelvezet gördülékeny volt, és a történet - egy-két sablontól eltekintve - kevésbé volt kiszámítható. Szó esett még a fantasy definíciójáról, és a zsűrizés nehézségéről, aztán körülbelül egy óra elteltével véget is ért az egész.

Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a díj remélhetőleg utat nyit a Vasbogarak című novellaciklusomnak, hiszen végül is abból nőtte ki magát a nyertes írás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése